Tarta czekoladowa
Spód:
- 0,5 kostki masła niesolonego
- 0,5 szkl cukru pudru
- szczypta soli
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżka zimnego mleka lub wody
Nadzienie:
- 1 szkl mleka zagęszczonego
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 0,5 kostki masła niesolonego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 tabliczki czekolady dobrej jakości-połamanej
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor.
- W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała.
- Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi.
- Smacznego!