czwartek, 17 kwietnia 2014

Tarta czekoladowa

Składniki:
Spód:
  • 0,5 kostki masła niesolonego
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżka zimnego mleka lub wody
Nadzienie:
  •      1 szkl mleka zagęszczonego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 kostki masła niesolonego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 tabliczki czekolady dobrej jakości-połamanej
Przygotowanie:
  • Składniki na ciasto rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor.
  • W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała.
  • Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi.
  • Smacznego!