- 1 kaczka
- 3 gruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 goździków
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
- 0,5 szkl cydru lubelskiego

Przygotowanie:
- gruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, oliwę podgrzewamy na patelni, wsypujemy cukier, dorzucamy gruszki.
- w momencie kiedy puszczą sok dosypujemy pieprz, cynamon, goździki, paprykę i dolewamy miód.
- całość podgrzewamy
- kaczkę myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażmy z każdej strony na suchej patelni na złoty kolor
- kaczkę zdejmujemy z patelni i deglasujemy patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek
- ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika.
- pieczemy około 30 minut
- podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera
- Smacznego!!

P.S.