sobota, 31 maja 2014

Kremówki z owocami i nutą mięty

Składniki:
ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki masła
Przygotowanie:
  • piekarnik rozgrzewamy do 175'C. 
  • jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. 
  • stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. 
  • Rozkładamy ciasto biszkoptowe do 2 keksowych foremek. 
  • Pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe i sprężyste.
krem:
  • 2 budynie z białą czekoladą Delecta
  • kostka niesolonego masła
  • 1 litr mleka
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • brzoskwinia ciasteczkowa
  • kilka truskawek
  • tabliczka gorzkiej czekolady min.80% kakao
Przygotowanie:

  • mleko gotujemy- odlewamy z litra 0,5 kubka do polewy czekoladowej oraz 1 kubek, w którym mieszamy proszek budyniowy, gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, dodajemy masło, ciągle mieszamy, aby krem się nie przypalił, kiedy zgęstnieje dodajemy posiekaną miętę
  • tak przygotowany krem odstawiamy do wystygnięcia
  • czekoladę kruszymy, dolewamy pół kubka mleka i łyżkę masła, roztapiamy nad kąpielą wodną
  • ciasto wyjmujemy z foremek, rozcinamy na dwie części, na jednym spodzie układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinię, na drugim truskawki również pokrojone w plasterki, wykładamy krem, przykrywamy ciastem, oblewamy czekoladą:)