
na 4 porcje:
- 3 jajka
- 1 kubek śmietany kremówki
- 1 kubek mleka
- 1 kubek cukru
- laska wanilii
- szczypta soli
- polewa do lodów karmelowa lub inna
Przygotowanie:
- żółtka oddzielamy od białek, białka z odrobina cukru i solą ubijamy na pianę
- mleko gotujemy, dolewamy śmietanę, podgrzewamy, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając
- na dużej, wysokiej patelni wstawiamy wodę- tak aby było jej na wysokość ok 4 cm. Kiedy woda zacznie się gotować formujemy dwoma łyżeczkami beziki i wrzucamy do wody, gotujemy po 2 minuty z każdej strony
- krem przelewamy przez sitko do salaterek lub filiżanek wrzucamy po kilka bezików, polewamy polewą
- Smacznego!

jeśli używacie owocowej polewy do dekoracji użyjcie także świeżych owoców:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz