sobota, 10 maja 2014

Tort egzotyczny

Składniki:
ciasto:
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl brązowego cukru
  • 8 łyżek wody
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 3 op budyniu waniliowego
  • laska wanilii
  • 3,5 szkl soku papaja- mango
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szkl dżemu żurawinowego
  • 0,5 szkl rumu


do dekoracji:
  • 2 szkl kremówki
  • cukier puder
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szkl soku papaja-mango
  • świeże owoce mango i papai( lub z puszki)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • cukrowe pisaki
Przygotowanie:

  • jajka wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą, odstawiamy na chwilę, po czym żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę
  • przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy
  • z białek ubijamy pianę
  • obie masy łączymy
  • wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę
  • pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor
  • w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii. 
  • Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń. Mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy masło.
  • żelatyną zalewamy 0,5 szklanki soku, odstawiamy żeby napęczniała
  • Odstawiamy do wystygnięcia
  • śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
  • żelatynę podgrzewamy, po łyżce dodajemy do ubitej śmietany. Odstawiamy do lodówki, aby stężała
  • Biszkopt przekrawamy na dwie lub trzy części. Każdą smarujemy dżemem żurawinowym zmieszanym z rumem. Na spód wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi
  • Smacznego!
P.S.
  • sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz