wtorek, 30 grudnia 2014

Egzotyczny deser ryżowy



Składniki:
na 4 porcje

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 torebka ryżu
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400ml
  • kubek mleka
  • 2 kubki wiórków kokosowych
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 kubka brązowego cukru
  • 0,5 kubka rumu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki budyniu waniliowego


Przygotowanie:
  • Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej kremowej masy
  • Mango kroimy w kostkę, na patelni karmelizujemy dwie łyżki cukru wrzucamy kawałeczki mango, smażymy do miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę.
  • Przygotowujemy drugi sos- mianowicie gotujemy mleczko kokosowe z ziarenkami wanilii, rozrobionym w pół kubka wody budyniem, pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał.
  • ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym
  • Smacznego!
P.S
  • deser można przygotować wcześniej w kokilkach i przełożyć na talerzyk lub jeden półmisek tuż przed podaniem, a sos podać w tradycyjnej sosjerce, jest mocno energetyczny ale nie ciężki, doda mocy w Sylwestrową Noc!