poniedziałek, 2 czerwca 2014

truskawki w galaretce z bazylią, wanilią i czarnym pieprzem

Składniki
na 5 niedużych słoiczków:
  • 1 kg truskawek
  • 1 kubek wody
  • 0,5 kg op żelfix 2:1
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • laska wanilii
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
  • truskawki myjemy, kroimy w połóweczki lub większe w ćwiarteczki
  • wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy żelfixem, doprowadzamy do wrzenia, ale n bardzo mały ogniu, gotujemy 3 minuty
  • do 3 słoiczków wrzucamy po ok 5 listków bazylii- zalewamy truskawkami
  • resztę truskawek doprawiamy pieprzem i ziarenkami wanilii, dorzucamy całą laskę i gotujemy przez 2 minuty, po czym przelewamy do słoiczków
  • słoiczki z konfiturą, szczelnie zakręcamy, po czym odwracamy do góry nogami i gotowe!
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz