piątek, 4 lipca 2014

Różowa Tarta

Składniki:
Spód:
  • 300 g OREO
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
Nadzienie:
  • 150 g pianek marshmallows 
  • kubek pełnego mleka (3,2%)
  • 0,5 kubka likieru liczi 
  • 2 op śmietany kremówki
  • kilka malin

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki na spód,czyli ciasteczka, czekoladę oraz masło wkładamy do blendera i miksujemy na mokry piasek 
  • Przygotowujemy formę na tartę - smarujemy masłem. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę i formujemy dno oraz boki. Schładzamy, do momentu przygotowania nadzienia.
  • Mleko i pianki marshmallows umieszczamy w garnuszku. Lekko podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia pianek w mleku i powstania piankowego mleczka. Uwaga: nie dopuszczamy do wrzenia!
  • Piankowe mleczko przelewamy do innego naczynia, dolewamy likier, wymieszać, następnie wystudzić.
  • Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej wystudzone piankowe mleczko oraz zblendowane maliny i mieszamy (łyżką, nie mikserem), aż do połączenia i powstania jednolitej masy. 
  • Gotową masę wykładamy na spód i wstawiamy na ok 4 godziny do lodówki:)
  • Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami, piankami oraz czekoladą:) Smacznego :)