środa, 13 sierpnia 2014

Tagliatelle w Orientalnym Sosie Pomidorowym

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 4 pomidory (ok. 800 g)
  • 1 mała marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3 sztuki sardynek
  • 0,5 papryczki chili
  • 0,5 kubka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka miodu
  • cynamon
  • sól
  • pieprz
  • bazylia


Przygotowanie:

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 
  • Marchew, seler i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a chili drobno szatkujemy. 
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sardele i przesmażamy, aż się rozpadną, dodajemy czosnek i warzywa, oprócz pomidorów. Smażymy do chwili zeszklenia  cebuli. 
  • Dodajemy pomidory, doprawiamy cynamonem, miodem, pieprzem oraz solą.
  • Gotujemy bez przykrycia ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Miksujemy, dodajemy śmietankę i podgrzewamy. 
  • Posypujemy świeżą bazylią i serwujemy z makaronem.