piątek, 10 października 2014

Racuszki dyniowe

Składniki:

  • kubek miąższu z dyni
  • 0,5 kubka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 kubka płatków owsianych
  • 0,5 kubka rodzynek
  • cynamon
  • mielone  goździki
  • kubek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • serek mascarpone
  • syrop klonowy
Przygotowanie:
  • dynię kroimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki (możemy je wysuszyć), układamy na folii aluminiowej, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około pół godziny
  • miąższ wyskrobujemy łyżką ( z około 1 kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia)
  • miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy
  • dosypujemy cynamon i goździki, według uznania
  • przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • wsypujemy płatki i rodzynki
  • Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z serkiem mascarpone i syropem klonowym.
  • SMACZNEGO!