środa, 22 października 2014

Śliwki pod chrupiącą skorupką

Składniki
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kubka  cukru
  • 1,5 kubka mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 0,5 kg śliwek, najlepiej węgierek
Przygotowanie:
  • masło siekamy z cukrem, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę, mieszkamy na kruszonkę
  • śliwki zasypujemy brązowym cukrem, cynamonem oraz goździkami, mieszamy, przekładamy
    do żaroodpornych kokilek lub formy na tartę
      posypujemy  kruszonkąi wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika, Zapiekamy na złoty kolor około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, lub po ostygnięciu, możemy oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. SMACZNEGO

!