sobota, 4 października 2014

Żeberka słodko- ostre

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • oliwa z oliwek
  • 0,5 kubka brązowego cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • sól 
  • pieprz


Przygotowanie:
  • żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie
  • cebulę obieramy, siekamy drobniutko, paprykę myjemy, filetujemy, kroimy w kosteczki, pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiarteczki.
  • oliwę wlewamy na patelnię podgrzewamy, wrzucamy paprykę oraz cebulę, podsmażamy, dosypujemy gałkę oraz ostrą i słodką paprykę 
  • do papryki wlewamy oliwę spod żeberek, dusimy, po około 5 minutach wlewamy całość do ciągle podsmażanych żeberek
  • pomidory podsmażamy na odrobinie oliwy, wlewamy przecier i przelewamy wszystko do żeberek. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Cukier karmelizujemy na suchej patelni, podlewamy sosem, deglasując patelnię, przelewamy zawartość do żeberek. 
  • Dusimy około 30- 45 minut.
  • Podajemy z podsmażanymi ziemniaczkami i sosem.