poniedziałek, 29 grudnia 2014

ŻÓŁTE PlaCUszKi

Składniki:

  • 1 kubek kaszy jaglanej
  • 1 kubek wody
  • 1 kubek mleka
  • 0,5 kubka mąki kukurydzianej
  • 1 papryka żółta lub pomarańczowa lub 2 małe
  • dymka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
  • kaszę gotujemy w mleku i wodzie, na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia
  • paprykę kroimy w kosteczki, dymkę i czosnek siekamy
  • jajka mieszamy z przyprawami i mąką, dorzucamy ostudzoną kaszę, paprykę, czosnek i dymkę, dolewamy oliwę, mieszamy
  • smażymy na oliwie na złoty kolor, podajemy z sosem czosnkowym lub paprykowym. SMACZNEGO! 
 
P.S.

  • placuszki są doskonałą przekąską także na zimno:) Jako bezmięsna przekąska dla wegetarian na Sylwestra idealna z sosem guacamole lub śmietanowo - paprykowym:) 

  •