Składniki:
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- 0,5 kubka mleka
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki wiśniowe
- 200 g masła
Pianka:
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem.
- Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody.
- W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową.
- Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką.
- Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty
- Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy na wierzch naszego ciasta.
- Całość wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.
P.S
Do ciasta możemy dorzucić dowolne owoce i zamienić smaki galaretki np na morelową, czy poziomkową:)Możemy też pominąć biszkopty i przygotować cisto w formie deseru np w kieliszkach...