niedziela, 30 listopada 2014

Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem

Składniki:
  • 1 op karmelków waniliowych(200g)
  • 1 kostka masła
  • 0,5 kubka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 2 kubki mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • jajka ucieramy z cukrem muscovado, czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pomalutku dolewamy do masy jajecznej
  • mąkę z proszkiem przesiewamy, dosypujemy kakao
  • Wszystko razem szybko mieszamy
  • Ciasto owijamy folią, wkładamy na pół godziny do lodówki. Każdy cukierek przekrawamy na pół. Ciasto rozdzielamy na części, łyżką stołową, do środka wklejamy po kawałku cukierka. ciasto jest luźne, ale nie klejące:)
  • z ciasta formujemy kuleczki, delikatnie je spłaszczamy, tak aby cukierek schował się w środku. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem, w niewielkich odstępach- troszkę urosną:)
  • pieczemy około 10 minut w temp 175"C, z blaszek zdejmujemy dopiero kiedy wystygną:)
P.S.
  • Karmelki mogą być w różnych smakach, wtedy ciasteczka nabiorą innego charakteru, a w przypadku karmelków orzechowych możemy dodać do nich orzeszków np macadamia...przepyszne!