orzechowe BISZKOPCIKI
Składniki:
- 1 kubek kandyzowanych owoców
- 6 jajek
- szczypta soli
- 2 szkl mąki
- 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich
- 0,5 kubka cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
- białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę.
- Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C
- żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech
- stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami
- ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą, pieczemy około 15- 20 minut
- po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki
- dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi, bądź owocami i czekoladą. SMACZNEGO!