niedziela, 30 listopada 2014

orzechowe BISZKOPCIKI

Składniki:
  • 1 kubek kandyzowanych owoców
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2 szkl mąki
  • 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich
  • 0,5 kubka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
  • białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę. 
  • Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C
  • żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech
  • stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami
  • ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą, pieczemy około 15- 20 minut
  • po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki
  • dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi, bądź owocami i czekoladą. SMACZNEGO!