sobota, 1 listopada 2014

sernik karmelowo - lawendowy

Składniki:
  • 1 op pełnoziarnistych herbatników
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy
  • 1 kubek cukru trzcinowego
  • 0,5 kubka wody
  • 4 jajka
  • 1 kubek cukru muscovado
  • 1 kg mielonego twarogu









Przygotowanie:
  • herbatniki kruszymy, pół kostki masła roztapiamy i dolewamy do herbatników, masę mieszamy i wykładamy na dno tortownicy
  • lawendę wrzucamy do wody, zasypujemy połową ilości cukru trzcinowego i gotujemy na wolnym ogniu na gęsty syrop
  • żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem muscovado i masłem
  • białka ucieramy ze szczyptą soli na gęstą pianę
  • do żółtek dodajemy stopniowo ser, wlewamy ostudzony syrop lawendowy
  • delikatnie dokładamy pianę z białek
  • masę wylewamy na herbatniki, wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika
  • pieczemy przez około godzinę, po czym posypujemy wierzch pozostałym cukrem trzcinowym i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku
  • SMACZNEGO!