- 1 op pełnoziarnistych herbatników
- 1 kostka miękkiego masła
- 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy
- 1 kubek cukru trzcinowego
- 0,5 kubka wody
- 4 jajka
- 1 kubek cukru muscovado
- 1 kg mielonego twarogu
.jpg)

Przygotowanie:
- herbatniki kruszymy, pół kostki masła roztapiamy i dolewamy do herbatników, masę mieszamy i wykładamy na dno tortownicy
- lawendę wrzucamy do wody, zasypujemy połową ilości cukru trzcinowego i gotujemy na wolnym ogniu na gęsty syrop
- żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem muscovado i masłem
- białka ucieramy ze szczyptą soli na gęstą pianę
- do żółtek dodajemy stopniowo ser, wlewamy ostudzony syrop lawendowy
- delikatnie dokładamy pianę z białek
- masę wylewamy na herbatniki, wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika
- pieczemy przez około godzinę, po czym posypujemy wierzch pozostałym cukrem trzcinowym i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku
- SMACZNEGO!
