czwartek, 4 grudnia 2014

Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej

  • 2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • jajka
  • 6 jabłek
  • 1 laska wanilii
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 kubek rodzynek
  • 1 tabliczka czekolady pełnej karmellovej E.Wedel
  • 0,5 kubka śmietany
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
  • Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki na złoty kolor
  • Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut.
  • Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy do jabłek
  • Podajemy wedle uznania złożone, zrolowane lub oblane. Z bitą śmietaną, a może z cukrem pudrem lub cynamonem. Smacznego!