wtorek, 30 grudnia 2014

Piernik klasyczny


Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2-3 szkl. mąki
  • 0,5 słoiczka dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika własnej roboty:
    • 50 g kory cynamonu
    • 20 g suszonego imbiru (pominęłam, bo nie miałam)
    • 15 g goździków całych
    • 12 g wyłuskanych ziaren kardamonu
    • 9 g gałki muszkatołowej (2 całe kulki) 
    • 10 g ziela angielskiego
    • 5 g czarnego pieprzu (może być kolorowy)
    • 3 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek
    • 2 laski wanilii 
    • składniki ucieramy lub ścieramy na tarce:)
    Przygotowanie:

    • jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem, masło roztapiamy, dolewamy mleko, podgrzewamy z przyprawą do piernika
    • mąkę przesiewamy z proszkiem do
      pieczenia 
    • do masy jajecznej dodajemy dżem i przestudzone mleko, stopniowo dolewamy do mąki
    • pieczemy w temp. 180-190'C przez około 20 minut.
    • po wyjęciu studzimy, przekładamy powidłami i oblewamy czekoladą:)PYCHA:)