wtorek, 30 grudnia 2014

PieRnik z PiWeM

Składniki: 
  • 0,5 kostki masła
  • 3-4 jajka 
  • 2 szkl mąki
  • 1 op proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl miodu 
  • 2/3 szklanki ciemnego piwa- typu porter
  • 2 tabliczki czekolady


      








Przygotowanie:

  • Masło ucieramy z jajkami i odrobiną cukru.
  • Piwo podgrzewamy z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Studzimy.
  • Obie masy łączymy dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały  i skórkę pomarańczową:)
  • Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:)
  • Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C,  a po ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz karmelową łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej, każdą osobno, dodajemy po łyżce masła i odrobinie mleka. Polewamy pierniki falą czekoladową i dekorujemy orzechami:)
P.S
Piernik pieczemy na około miesiąc przed świętami:) Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz