piątek, 5 grudnia 2014

Pierogi RUSKIE

Składniki:

ciasto:

  • 2 kubki mąki poznańskiej
  • 1 kubek gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
farsz:
  • 25 dkg twarogu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 2- 3 ziemniaki
Przygotowanie:
  • składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy kulkę
  • ziemniaki obieramy, gotujemy
  • cebule obieramy, kroimy w kosteczkę
  • ziemniaki zgniatamy widelcem lub tłuczkiem jeśli posiadacie, mieszamy z serem
  • margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę, podsmażamy na złoty kolor
  • podsmażoną cebulkę wrzucamy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem
  • ciasto wałkujemy, wycinamy pierożki, wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę z odrobiną oliwy
  • Podajemy gorące z wody, lub podsmażamy na przykład z cebulką
  • SMACZNEGO!