wtorek, 30 grudnia 2014

polędwiczki w miodzie i warzywach

Składniki:
na 4 porcje:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato lub Classico
  • 1 szalotka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 5 łyżek miodu
  • 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • sól
  • pieprz
  • makaron typu chow mein
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego imbiru
Przygotowanie:
  • polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm
  • przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, oliwą z oliwek zgniecionymi ząbkami czosnku
    i imbirem
  • polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie
  • marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki
  • olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz.
  • gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty
  • polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:)
  • SMACZNEGO:)
Odkrywaj Mistrzowskie Smaki