poniedziałek, 29 grudnia 2014

Seromak z serkiem mascarpone

Składniki:
ciasto:

  • 0,5 kostki masła
  • 1 kubek mąki tortowej
  • 0,5 kubka mąki krupczatki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 jajka
  • 0,5 kubka cukru


masa serowo- makowa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 opakowania masy makowej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sok z 0,5 cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kubek cukru
Przygotowanie:

  • składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki
  • ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem
  • mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej
  • Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut
  • Delikatnie dokładamy pianę z białek
  • 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski i dokładamy masę makową. 
  • Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę serową- masę makową oraz pozostałą serową.
  • Pieczemy około 50 minut w temp 175*C
  • Polewamy czekoladą:) Smacznego!