wtorek, 6 stycznia 2015

Filety z kaczki w sosie jabłkowo- żurawinowym

Składniki:
na 4 porcje
  • 4 filety z kaczki
  • 6 dużych jabłek
  • 1 kubek suszonej żurawiny
  • cynamon
  • 1 kubek cydru lubelskiego
przygotowanie:
  • filety z kaczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych piórek,  nakłuwamy, układamy skórką do dołu na gorącej, suchej patelni, opiekamy z każdej strony przez około     15-20 minut, zdejmujemy z patelni
  • patelnię deglasujemy cydrem
  • jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, dorzucamy żurawinę oraz doprawiamy cynamonem
  • wrzucamy na patelnię, podsmażamy, podlewamy tłuszczem z kaczki
  • smażymy aż będą miękkie, na wierzchu układamy filety z kaczki, całość wstawiamy do piekarnika na około pół godziny
  • jabłka z żurawiną blendujemy na sos, część owoców możemy zostawić do dekoracji
  • podajemy z ziemniaczkami w mundurkach oraz sosem               jabłkowo- żurawinowym
  • SMACZNEGO!