czwartek, 1 stycznia 2015

Tarta LimOnkowa

Składniki:

  • 2 op ciastek owsianych lub pełnoziarnistych
  • 0,5 kostki masła
  • 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 jajka
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 limonki 
Przygotowanie:
  • ciastka kruszymy- wałkiem, widelcem, pałką czy mikserem, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka, masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do foremki na tartę, zapiekamy 15 minut w temp 150'C
  • żółtka ucieramy z mlekiem na puszystą, gęstą masę
  • białka ubijamy na pianę z cukrem trzcinowym
  • Limonki myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.
  • DO masy żółtkowej wlewamy sok z limonek oraz pomału dokładamy pianę z białek,
  • Masę przekładamy na podpieczony spód
  • Pieczemy 20 minut w temp 165- 170'C. Dekorujemy plasterkami limonki, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego!