czwartek, 1 stycznia 2015

Tarta mocnoCytrynowa


Składniki:



            Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kubek śmietany 36%
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • skórka z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn






Przygotowanie:


  • Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 15- 20 minut. 
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ocieramy skórkę z obu cytryn oraz wyciskamy z nich sok.
  • Aby było go więcej należy po umyciu "rozwałkować" cytryny ręką po blacie.
  • śmietanę ubijamy, łączymy z masą z żółtek. Dosypujemy mąkę kukurydzianą. Delikatnie dodajemy pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn. 
  • foremkę na tartę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, wylepiamy zimnym ciastem.
  • Spód podpiekamy w temp. 200'C przez 15 minut. Następnie wylewamy krem i pieczemy przez kolejne 20 minut w temp. 180'C.

P. S.
Najlepsza mąka do kruchych spodów to krupczatka:)
Ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło od góry, podobnie jak sernik.
Smacznego:)
Można podawać z bitą śmietaną, PYCHA:)