czwartek, 1 stycznia 2015

Tarteletki toffi

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżka wina musującego lub rumu
  • skórka z limonki
  • 1 łyżeczka cynamonu
masa krówkowa:
  • 500 ml mleka kondensowanego
  • 0,5 szkl wina musującego
  • 0,5 szkl brązowego cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 laska wanilii
do dekoracji:
  • 2 banany
  • wiórki czekoladowe
  • 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
  • ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. 
  • mleko wlewamy do rondelka, mieszamy z cukrem i winem oraz ziarenkami z połowy wanilii, gotujemy 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia po czym mieszam ze śmietaną
  • kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki
  • na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego!
Przekąski Sylwestrowe