sobota, 21 lutego 2015

Zielone Tortille

Składniki:
na 24 porcje
  • 8 placków tortilli
  • 25 dkg sera żółtego
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 sałata lodowa
  • 1 dojrzałe owoce awokado
  • 1 ogórek zielony
  • 2 pomidory
  • oliwa z oliwek
  • 1 op serka naturalnego 
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
Guacamole:

1dojrzałe awokado

• 2 łyżki soku z limonki

• 1 mały ząbek czosnku

• 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco

• kilka gałązek świeżej kolendry
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• sól
• składniki ucieramy w moździerzu lub drobniutko siekamy, a awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:)

Przygotowanie:
  • Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy
  • Ser żółty ścieramy
  • kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem
  • serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką
  • Piekarnik nagrzewamy do temp 180*C
  • Kurczaka podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek
  • Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika
  • podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze
  • Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną
  • Smacznego!!

P.S
  • Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco jak i na zimno
  • po przekrojeniu na mniejsze kawałeczki jest idealna na szwedzki stół np. jako karnawałowa przekąska:)