na 24 porcje
- 8 placków tortilli
- 25 dkg sera żółtego
- 3 filety z kurczaka
- 1 sałata lodowa
- 1 dojrzałe owoce awokado
- 1 ogórek zielony
- 2 pomidory
- oliwa z oliwek
- 1 op serka naturalnego
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Guacamole:
• 1dojrzałe awokado
• 2 łyżki soku z limonki
• 1 mały ząbek czosnku
• 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco
• kilka gałązek świeżej kolendry
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• sól
• składniki ucieramy w moździerzu lub drobniutko siekamy, a awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:)
Przygotowanie:
- Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy
- Ser żółty ścieramy
- kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem
- serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką
- Piekarnik nagrzewamy do temp 180*C
- Kurczaka podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek
- Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika
- podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze
- Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną
- Smacznego!!
P.S
- Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco jak i na zimno
- po przekrojeniu na mniejsze kawałeczki jest idealna na szwedzki stół np. jako karnawałowa przekąska:)