piątek, 27 lutego 2015

CHLEBKI Pita z Kurczakiem

Składniki:
na 6- 8 porcji
  • 6 chlebków Pita, gotowych lub upieczonych samodzielnie
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 sałata rzymska
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 0,5 kubka jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kurkuma
ciasto na chlebki Pita:

  • 450g mąki pszennej (dałam luksusową)
  • 10g drożdży świeżych
  • 300ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek





Przygotowanie:
  • piekarnik ustawiamy na 200"C, najlepiej na funkcję grill
  • filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i kurkumą, mieszamy
  • sałatę, pomidory oraz paprykę kroimy według uznania, wrzucamy do miseczki, mieszamy
  • przygotowujemy sos- czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz odrobiną kurkumy
  • kurczaka wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną oliwy, smażymy
  • Jeżeli mamy gotowe chlebki, rozcinamy je na kieszonki, owijamy folią aluminiową od nierozciętej strony wstawiamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, ostrożnie wyjmujemy, do środka nakładamy łyżkę sałatki, kilka kawałków kurczaka i polewamy sosem wedle uznania
  • Przesianą mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą oraz rozdrobnionymi drożdżami. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 
  • Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut. 
  • Pieczemy w piekarniku przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Kiedy przestygną wypełniamy sałatką, kurczakiem i sosem:)
  • SMACZNEGO!