na 6- 8 porcji
- 6 chlebków Pita, gotowych lub upieczonych samodzielnie
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 sałata rzymska
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 0,5 kubka jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- oregano
- pieprz
- słodka papryka
- kurkuma
ciasto na chlebki Pita:
- 450g mąki pszennej (dałam luksusową)
- 10g drożdży świeżych
- 300ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- piekarnik ustawiamy na 200"C, najlepiej na funkcję grill
- filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i kurkumą, mieszamy
- sałatę, pomidory oraz paprykę kroimy według uznania, wrzucamy do miseczki, mieszamy
- przygotowujemy sos- czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz odrobiną kurkumy
- kurczaka wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną oliwy, smażymy
- Jeżeli mamy gotowe chlebki, rozcinamy je na kieszonki, owijamy folią aluminiową od nierozciętej strony wstawiamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, ostrożnie wyjmujemy, do środka nakładamy łyżkę sałatki, kilka kawałków kurczaka i polewamy sosem wedle uznania
- Przesianą mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą oraz rozdrobnionymi drożdżami. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut.
- Pieczemy w piekarniku przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Kiedy przestygną wypełniamy sałatką, kurczakiem i sosem:)
- SMACZNEGO!