piątek, 13 lutego 2015

Ciasteczka Walentynkowe:*



Składniki: 


  • 2 kubki mąki krupczatki
  • 1 kostka zimnego masła
  • 0,5 kubka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • skórka z połowy cytryny lub limonki
  • różowy lukier do dekoracji

Przygotowanie: 

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
  • Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka, ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 15 minut w temp 180"C
  • Po ostudzeniu dekorujemy lukrem:)SMACZNEGO!
P.S
Aby ciasteczka były bardziej piaskowe możemy zastąpić surowe żółtko ugotowanym na twardo:)