niedziela, 1 lutego 2015

CZEKOLADOWE ciasto RETRO

Składniki:


  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao
  • 4 jajka
  • 0,5 kostki masła
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kubka cukru muscovado
  • 1 kubek białego cukru
  • 2 kubeczki śmietany 30%(400ml)
  • szczypta soli
  • 1 op orzeszków pecan















Przygotowanie:

  • masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści
  • wlewamy 1 śmietanę, dosypujemy cukier muscovado, podgrzewamy, ciągle mieszając
  • żółtka oddzielamy od białek, pojedynczo wbijamy do masy czekoladowej
  • mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając
  • białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy
  • Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut
  • orzechy prażymy na suchej patelni
  • biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której prażyliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą  śmietanę, doprawiamy solą, wrzucamy orzeszki
  • sos karmelowy pozostawiamy do ostygnięcia, polewamy nim całe ciast bądź pojedyncze kawałki tuż przed podaniem:)