sobota, 7 lutego 2015

Faszerowane Kieszonki

Składniki:
na 6 porcji

  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 1 op świeżej rukoli
  • 1 op sera feta
  • 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
Purée kukurydziane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • 0,5 kubka słodkiej śmietany
  • pieprz
  • sól








Przygotowanie:

  • filety myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż tak aby powstały kieszonki, nacieramy pieprzem
  • ziemniaki obieramy, gotujemy
  • rukolę, czosnek oraz fetę blendujemy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, oraz starty twardy ser, mieszamy, tak przygotowane nadzienie nakładamy do kieszonek
  • ziemniaki zgniatamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną kukurydzę, stopniowo dolewamy śmietanę
  • nafaszerowane filety spinamy wykałaczkami i smażymy na złoty kolor z obu stron, następnie wstawiamy do piekarnika
  • podajemy z purée kukurydzianym lub penne:) SMACZNEGO!
P.S
  • z purée możemy łyżką do lodów uformować kuleczki i zapiec je w piekarniku razem z filetami! 
    PYCHA!