wtorek, 10 lutego 2015

Jabłkowo- twarożkowa zapiekanka z rodzynkami

Składniki:
  • 0,5 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki masła
  • szczypta soli
  • 0,5 kubka cukru
  • 0,5 kubka rodzynek
  • cynamon
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 op twarożku półtłustego ( 500g)
  • 4 łyżki kaszki manny
Przygotowanie:
  • piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp 200'C
  • jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do miseczki, wsypujemy rodzynki, skrapiamy sokiem z cytryny
  • żółtka oddzielamy od białek, z odrobiną soli ubijamy pianę
  • żaroodporną formę smarujemy masłem, układamy jabłka, masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ser, mieszamy
  • dosypujemy mannę i budyń
  • masę wykładamy na owoce, zapiekamy
  • podajemy na gorąco lub na zimno z lodami:) SMACZNEGO!