Spód:
Nadzienie:
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 4 łyżki cukru
- 1 kisiel cytrynowy
Beza:
- 2 białka
- 1 kubek cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę
- porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy, dosypujemy kisiel, dokładnie mieszamy
- białka ubijamy na pianę stopniowo dosypujemy cukier i skrobia
- Ciastem wyklejamy formę na tartę lub prostokątną blaszkę, podpiekamy około 15 minut w temp 190"C
- Następnie wykładamy owoce oraz bezę, zapiekamy przez kolejne 15- 20 minut, aż zarumieni się beza
- Podajemy ze świeżymi porzeczkami:) SMACZNEGO!
