piątek, 6 lutego 2015

Miodowe Pałeczki z kurczaka

Składniki:

  • 8 pałeczek z kurczaka( podudzi)
  • 2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki miody
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
  • 1 kubek śmietany 30%
Przygotowanie:
  • podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski
  • oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki
  • wkładamy do lodówki na około 2 godziny
  • w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego
  • na zimnej suchej patelni układamy mięso, smażymy na złoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę
  • całość dusimy jeszcze przez około 20 minut
  • Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa
  • SMACZNEGO!