niedziela, 15 lutego 2015

Mus podwójnie czekoLAdOVY z galaretką truskawkową

Składniki:
na 4 porcje

  • 4 jajka
  • 1 op śmietany kremówki (200ml)
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 kubka cukru
  • 3 łyżki cukru
    pudru
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 5 łyżek kakao
  • 1 kubek truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 kubka wody
Przygotowanie:
  • czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
  • truskawki myjemy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, 2 łyżeczki żelatyny namaczamy w wodzie, dodajemy do truskawek, całość blendujemy, odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekładamy do salaterek lub kieliszków
  • śmietanę ubijamy w wanilią, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę, delikatnie mieszamy
  • żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę, z białek i cukru pudru ubijamy pianę, dosypujemy kakao. Pozostałą żelatynę namaczamy w odrobinie wody, dodajemy do piany z białek, dokładnie mieszamy
  • do masy śmietanowej dokładamy żółtka, mieszamy, masę wykładamy na zastygniętą galaretkę, jako trzecią nakładamy warstwę z białek
  • wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę
  • Podajemy ze świeżymy truskawkami. SMACZNEGO!