Poncz:
- 0,5 kubka wody
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 4 kieliszki wódki
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 tabliczka czekolady z dużą zawartością kakao(min. 65%)
- 1 łyżka masła
- 6-7 łyżek mleka
Przygotowanie:
- Jajka wkładamy do miseczki, zalewamy jak najcieplejszą wodą z kranu, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z kakao. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180"C.
- Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej robimy otworki na ok połowę wysokości ciasta.
- Wszystkie składniki ponczu gotujemy i wlewamy do dziurek w biszkopcie.
- Śmietanę z cukrem ubijamy, żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, dokładamy dwie łyżki śmietany, mieszamy, po czym
pomalutku dolewamy do ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Masę nakładamy na ostudzony pijany biszkopt:) - Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając mleka i dodając masło, taką polewą dekorujemy ciasto
- Ciasto idealnie smakuje jeśli jest dobrze schłodzone, SMACZNEGO!
