niedziela, 1 lutego 2015

Polędwiczki wieprzowe z sałatką z pieczonych buraczków

Składniki:

  • 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
  • 3- 4 buraki
  • 1 czerwona cebula
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek czerwonego octu winnego
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  • polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy w plasterki o grubości ok 1 cm
  • cebulę obieramy, kroimy w plasterki
  • buraki gotujemy, obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki
  • miód, sos sojowy, oliwę oraz ocet mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz słodką papryką, do powstałej marynaty dokładamy mięso
  • odstawiamy do lodówki na min 4 godziny
  • Mięso wyjmujemy z lodówki, pojedyncze kawałki układamy na gorącej patelni, smażymy na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni, na którą wylewamy pozostałą marynatę, wrzucamy cebulę oraz pokrojone buraczki, podsmażamy
  • Podajemy gorące, SMACZNEGO!