czwartek, 12 lutego 2015

Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą

Choć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny!

Składniki:
na 4 porcje


  • 4 plastry schabu bez kości
  • 2 jabłka
  • 2 pomidory
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kubka mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 kubka śmietany 30%
  • 0,5 kubka mleka 3,2%
  • 1 op serka feta
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • oregano
Przygotowanie:
  • jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe
  • fetę kruszymy, dodajemy do ciasta
  • pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy
  • Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych, zalewamy ciastem 
  • piekarnik nagrzewamy do 200"C
  • w międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem
  • umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem
  • foremki z clafoutis wstawiamy do piekarnika na około 15 minut
  • oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano, sosem zalewamy naszą salsę, odstawiamy aby wszystkie składniki mogły się "przegryźć" ze sobą
  • na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy układamy kotlety, które smażymy z obu stron po około 3 minuty
  • Serwujemy po kawałku gorącego clafoutis z porcją schaby przykrytego porządną warstwą salsy. SMACZNEGO!