niedziela, 8 lutego 2015

Zapiekanka Ziemniaczana Z Sosem Serowym

Składniki

  • 6- 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • sól 
  • pieprz
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 0,5 kubka słodkiej śmietany 30%
  • pęczek szczypiorku z dymką
  • 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego
  • 1 czerwona papryka
  • kilka gałązek świeżej kolendry
Przygotowanie:
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki
  • paprykę filetujemy, kroimy w kosteczki
  • cebulę obieramy, białą szatkujemy, czerwoną kroimy w talarki
  • szczypiorek i dymkę drobniutko kroimy
  • żaroodporne naczynie smarujemy masłem na dno wykładamy część ziemniaków, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, układamy czerwoną cebulę oraz paprykę, przykrywamy kolejną porcją plasterków ziemniaków, ponownie wykładamy paprykę i cebulę, przykrywamy pozostałymi ziemniakami, oprószamy szczypiorkiem i dymką oraz przyprawiamy, zalewamy śmietaną wymieszaną ze startym serem
  • Wstawiamy do nagrzanego do 220"C piekarnika. Zapiekamy około 45 minut do godziny
  • Serwujemy gorące, posypane świeżą kolendrą i startym serem
  • SMACZNEGO! 
P.S.
  • Do zapiekanki możemy także dodać podsmażony boczek lub swojską kiełbasę! PYCHA!