Spód:
- 1 op pełnoziarnistych herbatników
- 0,5 kostki masła
lub
- 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 0,5 kostki masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 kostki lodu

Nadzienie:
- 1 kg agrestu
- 0,5 kubka cukru
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kisiel cytrynowy
Beza:
- 3 białka
- 1 kubek cukru
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy i formujemy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na min 30 minut do lodówki w lodówce przez 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut.

- Wyjmujemy z piekarnika.
- Agrest wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści sok. Nie rozgotować!

- Sok odcedzamy, dosypujemy do niego mąkę ziemniaczaną i kisiel, dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, kiedy masa będzie lśniąca i jednolita delikatnie dolewamy ocet.

- Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową.
- Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy.
Smacznego :)
P.S
- agrest którego używamy do tarty może być mrożony, możemy także użyć owoców w formie dżemu np kiwi- agrest! PYCHA!
_____________________________________________________________
Składniki:
Spód:
- 1,5 kubka maki krupczatki
- 1 kubek cukru
- 4 żółtka
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta)
- 0,5 kubka cukru
Przygotowanie:
- 1 cukier wanilinowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 0,5 kubka oleju słonecznikowego
- 500 g jabłek (mogą być mrożone)
- cukier puder do oprószenia
- masło siekamy z białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem, szybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody.
- Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły
- Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia
- Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta
- Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO!
P.S.
- jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem
- owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców:)