środa, 4 lutego 2015

Zielona Kwaśna TartA Agrestowa!

Składniki:
 
     Spód:
  • 1 op pełnoziarnistych herbatników
  • 0,5 kostki masła
lub
  • 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 0,5 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 kostki lodu

Nadzienie:
  • 1 kg agrestu
  • 0,5 kubka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel cytrynowy
Beza:
  • 3 białka
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy i formujemy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na min 30 minut do lodówki w lodówce przez 30 minut. 
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut.
  • Wyjmujemy z piekarnika.
  • Agrest wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści sok. Nie rozgotować!
  • Sok odcedzamy, dosypujemy do niego mąkę ziemniaczaną i kisiel, dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, kiedy masa będzie lśniąca i jednolita delikatnie dolewamy ocet.
  • Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową. 
  • Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy. 
Smacznego :)

P.S

  • agrest którego używamy do tarty może być mrożony, możemy także użyć owoców w formie dżemu np kiwi- agrest! PYCHA!
_____________________________________________________________
Składniki: 
   Spód: 

  • 1,5 kubka maki krupczatki
  • 1 kubek cukru
  • 4 żółtka
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  






                             Nadzienie:

  • 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta)
  • 0,5 kubka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 0,5 kubka oleju słonecznikowego
  • 500 g jabłek (mogą być mrożone)
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:   

  • masło siekamy z  białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiemszybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. 
  • Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły

  • Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia   

  • Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta 

  • Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO!

P.S.
  • jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem

  • owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców:)