czwartek, 26 marca 2015

Bułeczki drożdżowe z Domowym dżemem

Składniki:
na około 20 sztuk



  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 0,5 kostki drożdży
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kubek mleka
  • 3 jajka
  • słoiczek dżemu





Przygotowanie:
  • mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, dodajemy pokruszone drożdże
  • mąkę przesiewamy, połowę delikatnie mieszamy z zaczynem, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 30 minut
  • 2 żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z jednym całym jajkiem i szczyptą soli, dolewamy do zaczynu drożdżowego, wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką
  • ciasto powinno być zwarte i gładkie, ale miękkie, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, spłaszczamy i łyżeczką nakładamy dżem, układamy na blaszkach z zachowaniem 2 cm odstępu
  • pieczemy w temp 180*C przez około 30 minut
  • Podajemy oprószone cukrem pudrem:) SMACZNEGO!

P.S
  • dżem możemy zastąpić owocami świeżymi lub mrożonymi, musimy tylko pamiętać aby ich nie słodzić, bo jeśli puszczą sok to uciekną z bułeczek:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz