
- 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kubki mąki pszennej
- 4 łyżki 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 ml śmietany kremówki 30%
krem śmietankowy:
- 600 ml śmietany kremówki
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
Galaretka:
- 1 kubek malin mrożonych lub świeżych
- 1 galaretka malinowa
Beza:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto szybko ucieramy, zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na około 60 minut
- Prostokątną formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem
- Pieczemy 180ºC przez około 12 minut
- białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i octem
- Na ciasto wylewamy połowę masy bezowej, zapiekamy jeszcze około 5 minut
- pozostałą pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy
- Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy, pomalutku dolewamy do śmietany
- galaretkę przyrządzamy z połowy opisanej na opakowaniu wody, maliny blendujemy, dodajemy do galaretki
- Ciasto rozkrawamy na dwie równe części, na jedną wykładamy część bitej śmietany, wylewamy tężejąca galaretkę i przykrywamy drugim plackiem, wykładamy pozostałą śmietanę i przykrywamy bezą:)