sobota, 21 marca 2015

Ciasto Czekoladowe z Pijanymi malinami

Składniki:

  • słoik malin w spirytusie
  • 2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 0,5 kubka cukru muscovado
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
  • piekarnik ustawiamy na 180*C
  • gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, możemy także posiekać ją nożem, wrzucamy do miski, dokładamy pokrojone w kostki masło, mieszamy
  • dosypujemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia oraz imbir i kakao, mieszamy
  • kolejno wbijamy jajka
  • maliny odcedzamy, kruszymy białą czekoladę
  • ciasto wylewamy na prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem, na wierzchu układamy maliny oraz białą czekoladę
  • Pieczemy 12- 17 minut, zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku
  • Podajemy na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz