wtorek, 17 marca 2015

Jabłka w cieście lewandowo- maślankowym

Składniki:

  • 0,5 l maślanki
  • 1,5 kubka mąki
  • 2 jajka
  • 5-6 średniej wielkości jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • syrop z lawendy
  • olej rzepakowy






Przygotowanie:
  • jabłka myjemy, obieramy i kroimy w poprzek, w plasterki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny
  • składniki na ciasto mieszamy, słodzimy syropem lawendowym
  • smażymy na oleju rzepakowym:)
  • podajemy gorące z cukrem pudrem lub na zimno z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną, bądź zielonym sosem na bazie skórek z jabłek: skórki z jabłek do ciasta karmelizujemy, dolewamy kubeczek wody, i syrop lawendowy, blendujemy:)
  • SMACZNEGO!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz