środa, 11 marca 2015

Lemon 'n' ricotta Bar

Składniki:
spód:
  • 1,25 kubka mąki
  • 0,5 kubka cukru
  • 1 filiżanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 12 łyżek masła
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 1 op serka ricotta
  • 4 duże jajka
  • 1 kubek cukru
  • 3 łyżki mąk
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 2/3 szklanki soku z cytryny z 3 do 4 dużych cytryn
  • 1/4 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:

  • Piec nagrzewamy do 180*C
  • Foremkę do pieczenia, najlepiej prostokątną, wykładamy papierem i smarujemy masłem
  • Składniki na ciasto ucieramy na konsystencję mokrego piasku, wysypujemy na papier i wylepiamy, tak jak mazurka- boki odrobinę wyżej, aby nadzienie się nie wylało:)
  • pieczemy do lekkiego zarumienienia, około 20 minut.
  • Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek ubijamy pianę, 
  • do żółtek dokładamy ricottę, skórkę z cytryny i mąkę, a następnie mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny i delikatnie dokładamy pianę z białek.
  • Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem i pieczemy jeszcze około 30 minut.
  • Kroimy w kosteczki, najlepiej nożem do pizzy:)

  • Kosteczki podajemy oprószone cukrem pudrem:)

P.S.

Ciasto sprawdzi się także idealnie w formie cytrynowego mazurka, ma piękny kolor:) a udekorowane powala z nóg najbardziej wymagających gości:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz