Składniki:
spód:
-
1,25 kubka mąki
- 0,5 kubka cukru
- 1 filiżanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 12 łyżek masła
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 op serka ricotta
- 4 duże jajka
- 1 kubek cukru
- 3 łyżki mąk
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 2/3 szklanki soku z cytryny z 3 do 4 dużych cytryn
- 1/4 łyżeczki soli
1,25 kubka mąki
Przygotowanie:
- Piec nagrzewamy do 180*C
- Foremkę do pieczenia, najlepiej prostokątną, wykładamy papierem i smarujemy masłem
- Składniki na ciasto ucieramy na konsystencję mokrego piasku, wysypujemy na papier i wylepiamy, tak jak mazurka- boki odrobinę wyżej, aby nadzienie się nie wylało:)
- pieczemy do lekkiego zarumienienia, około 20 minut.
- Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek ubijamy pianę,
- do żółtek dokładamy ricottę, skórkę z cytryny i mąkę, a następnie mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny i delikatnie dokładamy pianę z białek.
- Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem i pieczemy jeszcze około 30 minut.
- Kroimy w kosteczki, najlepiej nożem do pizzy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz