wtorek, 13 stycznia 2015

LeŚnY SkrZaT :D

Składniki:
                                                            ciasto:
  •  3 jajka
  • 2 kubki mąki
  • 1 op mrożonego szpinaku mielonego
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

krem z owocami leśnymi:
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki mrożonych owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny


















Przygotowanie:
  • Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Najlepiej przykładając do szpinaku w miseczce ręcznik papierowy. Szpinak nie musi być idealnie suchy, chodzi o to aby pozbyć się nadmiaru wody:)
  • Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą białą masę. 
  • Nadal ubijając cienką stróżką pomalutku, dolewamy olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera.
  • Dodajemy szpinak. Mieszamy.Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C przez około 45 minut do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.
  • Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty, jeden kruszymy  
  • owoce blendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta    ( możemy go wcześniej nasączyć ponczem z soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki) choć ciasto samo w sobie jest wilgotne:)
  • na wierzch wysypujemy okruszki:) 
  • Dekorujemy owocami leśnymi lub pozostałym kremem i owocami i czekoladą wedle uznania:)
  • SMACZNEGO!
P.S



    • owoce możemy pominąć, lub zastąpić innymi które lubimy:)
    • Smacznego!