na 4- 5 porcji
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta suszonej mięty
- 1 brokuł
- 4 ziemniaki
- 350 g pieczarek
- masło
- oliwa z oliwek
- polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki
- w miseczce przygotowujmy marynatę: czosnek siekamy, miód, ocet oraz ostrą paprykę, miętę, kurkumę mieszamy w miseczce, dolewamy olej, wkładamy mięso, dosypujemy kolendrę
- ziemniaki gotujemy
- brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki, blanszujemy
- pieczarki kroimy w ćwiarteczki, smażymy na maśle, doprawiamy gałką muszkatołową, cynamonem, słodką papryką i solą, podsmażamy
- dolewamy odrobinę oliwy z oliwek
- ziemniaki odcedzamy, przekładamy na patelnię z pieczarkami
- polędwiczki smażymy na suchej patelni, z obu stron po około 2 minut, zalewamy marynatą
- podajemy razem z brokułą:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz