sobota, 14 marca 2015

Polędwiczki w Miodzie z Zieloną Nutką

Składniki:
na 4- 5 porcji
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • sól
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta suszonej mięty
  • 1 brokuł
  • 4 ziemniaki
  • 350 g pieczarek
  • masło
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  • polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki
  • w miseczce przygotowujmy marynatę: czosnek siekamy, miód, ocet oraz ostrą paprykę, miętę, kurkumę mieszamy w miseczce, dolewamy olej, wkładamy mięso, dosypujemy kolendrę
  • ziemniaki gotujemy
  • brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki, blanszujemy
  • pieczarki kroimy w ćwiarteczki, smażymy na maśle, doprawiamy gałką muszkatołową, cynamonem, słodką papryką i solą, podsmażamy
  • dolewamy odrobinę oliwy z oliwek
  • ziemniaki odcedzamy, przekładamy na patelnię z pieczarkami
  • polędwiczki smażymy na suchej patelni, z obu stron po około 2 minut, zalewamy marynatą
  • podajemy razem z brokułą:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz