sobota, 21 marca 2015

Roladki z Bekonem w sosie Porzeczkowym

Składniki:
na 4- 5 porcji

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 8-10 plasterków surowego boczku
  • świeży tymianek
  • 7-10 goździków
  • miód
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1 limonka
ryż:

  • 1 kubek ryżu
  • 2 kubki wody
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 1 jajko
  • pęczek szczypiorku z dymką
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • słodki sos chili
sos:
  • 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  • filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na 3-4 części, wrzucamy do miseczki
  • przygotowujemy marynatę- goździki oraz tymianek ucieramy w moździerzu, mieszamy z 2 łyżkami oleju oraz 2 łyżkami miodu, zalewamy kawałki kurczaka, odstawiamy na około 10- 15 minut, dokładamy pokrojoną w ćwiarteczki limonkę
  • plasterki boczku rozcinamy na połówki
  • ryż wsypujemy do wysokiej patelni, zalewamy wodą, solimy i dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 7 minut. Ryż będzie niezwykle delikatny i puszysty, jajko mieszamy z posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do ryżu, energicznie mieszamy, dosypujemy pokrojony szczypiorek oraz dymkę,  podgrzewamy, na koniec dodajemy kilka kropli sosu chili
  • kawałki kurczaka owijamy boczkiem, smażymy razem z kawałkami limonki na suchej patelni, z obu stron na złoty kolor
  • w międzyczasie przygotowujemy sos: na patelni podgrzewamy drzem, dolewamy ocet winny, ciągle mieszkając dokładamy masło, doprawiamy solą i pieprzem
  • Podajemy gorące:)
  • SMACZNEGO!
P.S
Po smażeniu roladek, powstaje cudowny sos, który można wykorzystać do ryżu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz