Ciasto i kruszonka:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny
- 2 kubki płatków owsianych
Masa serowa:
- 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego
- 0,5 kubka cukru pudru
- 1 jajko
- 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- cukier waniliowy
- 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika)
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę.
- Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami.
- Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Nakłuwamy widelcem
- Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę.
- Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie, posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok. 35 minut w 180"C.
- SMACZNEGO!